Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Budapesti tollaslábú gólyás keringő fajtaleírása

2009.08.14

Budapesti tollaslábú gólyás keringő fajtaleírás

 

 

Számazási hely: Budapest és környéke, ahol a bécsi tollaslábú gólyásokból, illetve kékekből ( Stockblau ) a magyar tenyésztők ízlésének megfelelő jegyekkel rögzítették.

A küllem főbb jellemzői: Erőteljes testfelépítésű röpgalamb. Mérsékelten meredek tartású, középmagas állású, nagy lábtollú fajta.

Fej: Sima, rövid, a fejtető lapos. A homlok a csőrtő irányában enyhén húzott és elkeskenyedő. A csőrgerinchez enyhe töréssel csatlakozik.

Szem, szemgyűrű: A szivárványhártya kékesszürke, a szemgyűrűk keskenyek, egysorosak, sima felületűek, kékes árnyalatú sötétszürkék.

Csőr: Közepesnél rövidebb, enyhén lefelé irányuló, sötét szaruszínű. Az orrdudorok kicsik, sima felületűek, fehéren porozottak.

Nyak: Közepes hosszúságú, tőben vastag, a fej felé elvékonyodó, függőleges tartású. A toroktáj kimetszett.

Mell: Széles, jól izmolt, enyhén emelt és kissé előredomborodó.

Hát: Vállban széles, a farok felé keskenyedik és egyenletesen lejt.

Szárnyak: Szélesek, erőteljes, szorosan a testhez simulók.

Farok: Középhosszú, zárt, a hát vonalát követi, a talajt nem érinti. A kormánytollak száma 12.

Lábak: Közepes hosszúságúak. A karmok feketék.

Tollazat: Dús, testhez simuló. A combot, hosszú sarkantyútollak, a csűdöt és az ujjakat a talajra tányérszerűen fekvő, 8-10 cm hosszú tollak fedik ( gatyás ).

Szín- és rajzváltozatok: Gólyás, melynek alapszíne fehér, az elsőrendű evezők kivételével, melyek sötétszürkén szegélyezettek.

Súlyos hibák: Nagy test, vízszintes testtartás, rövid nyak, durva fej, fehér evező vagy szegett kormánytollak. Hiányos, rövid, színes lábtollazat. A fejen és nyakon erős elszíneződés.

Enyhe hibák: Domború vagy homorú homlok, világos szemgyűrű. Az előírtnál hosszabb vagy rövidebb csőr, enyhén vérerezett szivárványhártya.

Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje: Fej, szem, szembőr, alak, testfelépítés, rajz, tollszerkezet, csőr.

Röpkövetelmény: 1 óra hosszidő

Gyűrűméret: 10 mm.